Guzowatość korzeni maliny

Patogen

  • Sprawcą choroby jest bakteria Agrobacterium tumefaciens. Zaliczana do rodziny Rhizobiaceae w klasie Bacteria.
  • Komórki bakterii mają kształt pałeczki, z jedną do czterech rzęsek. Bakterie są gramujemne.
  • Patogen znajduje się w zewnętrznej części narośli pomiędzy komórkami epidermy.
  • Na podłożach sztucznych tworzy okrągłe, wypukłe szarobiałe kolonie.

Objawy

  • Na szyjce korzeniowej, na korzeniach głównych, bocznych i pędach wyrastają różnej wielkości guzowate narośla.
  • Zależnie od miejsca powstania ich wymiary wynoszą od kilku milimetrów do kilkunastu centymetrów.
  • W początkowej fazie rozwoju choroby guzy są jasne i miękkie. Rosną szybko stają się chropowate, twardnieją i przybierają brunatną barwę.

Cykl rozwojowy

  • Bakterie mogą żyć kilka lat w glebie jako saprofity, zachowując przy tym zdolność infekcyjną. Są one wrażliwe na przesuszenie gleby i promienie słoneczne, najlepiej rozwijają się w glebach wilgotnych.
  • Bakterie wnikają do roślin przez zranienia. Początkowo rozwijają się w przestrzeniach międzykomórkowych i stymulują otaczające komórki do podziałów i nadmiernego wzrostu.
  • Po 10 – 14 dniach od infekcji pojawiają się nabrzmienia tkanki, które są zaczątkiem guza.
  • Oprócz guzów pierwotnych na roślinach mogą powstawać guzy wtórne, będące często wynikiem działania w roślinie DNA bakterii a nie samych bakterii.
  • A. tumefaciens ma liczne szcepy wykazujące różną potogeniczność dla poszczególnych gatunków roślin.